torstai 1. syyskuuta 2016

Pohjoismaisia syksyn makuja Silja Serenaden ja Silja Symphonyn Bon Vivant -ravintoloissa 1.9.2016 - 10.1.2017



Sain Tallink Siljalta kutsun lounaalle maistelemaan syksyistä Menu Nordicia ja olihan sitä työt järjesteltävä niin että mukaan pääsin.

Lounasta pääsimme maistelemaan Silja Serenadella laivan satamassa oloaikana.


Menu Nordic on tarjolla Silja Serenaden ja Silja Symphonyn Bon Vivant -ravintoloissa 1.9.2016 - 10.1.2017.  Menu on saatavilla myös Tallinkin Baltic Queenin ja Victorian Gourmet-ravintoloissa.


Keittiömestari Eero Vottonen on suunnitellut viiden ruokalajin Menu Nordicin Silja Linen Bon Vivant -ravintoloihin. Eero edustaa Suomea maailman arvostetuimmassa Bocuse d´Or kokkikilpailussa. Viinit menulle on valinnut Suomen paras sommelier 2015 tittelin omaava Heidi Mäkinen.


Silja Linen laivoille suunnittelemani Menu Nordic on kunnianosoitus suomalaiselle luonnolle ja raaka-aineille. Menussa maistuvat muun muassa syksyn sienet, aromaattinen maa-artisokka, klassinen ohrarieska, Ahvenanmaan karitsa ja kotimaiset omenat. Kyseiset annokset ja niiden valmistustavat ovat minulle ominaisia. Kaiken pohjana on maku ja raaka-aineiden yhteensopivuus, Eero Vottonen kuvailee.

Viinivalinnoissa on kiinnitetty huomiota menun kaareen, jolloin jokainen toistaan seuraava viini vie kokonaisuutta eteenpäin. Kaikkia valitsemiani viinejä yhdistää raikkaus ja puhdaspiirteisyys, mikä on mielestäni linjassa myös Eeron ruokafilosofian kanssa. Raaka-ainelähtöisyys on Eerolle tärkeää, ja myös valitsemieni viinien tuottajat korostavat viininviljelyä ja rypäleiden laadun tärkeyttä viininvalmistusprosessissa, Heidi Mäkinen kertoo.

Menu Nordicissa on paljon sesongin mukaisia makuja.


Viiden ruokalajin pohjoismainen syysmenu viineineen maksaa 118 euroa / henkilö ja Club One kanta-asiakkaat pääsevät herkuttelemaan 109 eurolla / henkilö.


Menun ensimmäisessä annoksessa maistui savustettu siika, tillillä maustettu hapankerma ja kurkku.


Alkuruoan kanssa ei viiniä tarjoilla, mutta sen kaveriksi käy erinomaisesti aperitiivina nautittu shamppanja: Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs Extra Brut, Champagne. Hintaa pullolla on 66,90 € ja laivan viinimyymälästä sen saa ostettua tuliaiseksi vieläkin edullisemmin.




Leipänä tarjoiltiin lämmintä ohrarieskaa tattilevittteen kera.

Toisessa annoksessa pääosassa olivat aromaattinen maa-artisokka haudutettuna, marinoitu sipuli sekä taimenenmätikastike.


Annoksen kanssa tarjoiltiin 8 cl saksalaista valkoviiniä : Philippe Kuhn Grauer Burgunder vom Löss Trocken 2015, Pfalz. Viini on maultaan kuiva, mineraalinen, runsaan hedelmäinen, mehukas ja
raikkaan hapokas. Bon Vivantin viinimyymälässä pullo maksaa 19,90 €.


Kolmannessa annoksessa juurisellerin alta paljastui linnunmaksamoussea ja marinoituja metsäsieniä. Annos viimeisteltiin kuusen makuisella liemellä, joka toi heti mieleeni syksyisen metsän.


Annokselle oli valittu punaviini Uudesta-Seelannista: Yealands Estate Land Made Pinot Noir 2014, Marlborough. Keskitäyteläisen, silkkisen, makean marjaisan, raikkaan ja tasapainoisen makuisen viinin tuoksu tuo mieleen kirsikan savun sekä mansikan. Pullo viiniä viinimyymälästä tuliaiskassiin maksaa 17.90 €




Menuun valitaan pääruoaksi turskaa tai karitsaa. Pääsimme kuitenkin maistamaan kumpaakin annosta ja ensimmäiseksi tarjolla oli paistettua turskanseläkettä, katkarapuja ja piparjuurella maustettua paahdettua kukkakaalia. Maullisesti tämä annos oli mielestäni kevyempi kuin lihaversio.


Kalan kanssa tarjoiltiin 16 cl ranskalaista valkoviiniä: Roger Champault Sancerre Côte de Champtin 2013, Loire. Tämän kuivan, täyteläisen, raikkaan ja  runsaan hedelmäisen makuinen viini ei tammikypsytyksestä huolimatta ei ole tamminen vaan ennen kaikkea täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Kotia pullon voi ostaa Bon Vivantin viinimyymälästä hintaan 22,90 €.


Turskan jälkeen pääsimme maistelemaan ahvenanmaalaista paahdettua karitsaa fileenä ja lihapyörykkänä, karamelisoitua sipulia, paistettua palsternakkaa ja persiljajuuresta valmistettua kastiketta. Lisäksi vihreää väriä annokseen toivat mustakaalin lehdet. Turskan ja karitsan väliltä olisin valinnut itse karitsan, joka maullisesti oli voimakkaampi.


Karistan kanssa tarjoiltu ranskalainen punaviini: Maison Nicolas Perrin Cornas 2014, Rhône, oli suosikkini viineistä. Tämä väriltään tummanpunainen ja maultaan täyteläinen sekä runsaan hedelmäinen viini oli ehdoton suosikkini. Täytyy varmaan seuraavalla matkalla käydä pullollinen ostamassa kotiin 39,90 eurolla.




Viinit laseissa vasemmalta oikealle:  Maison Nicolas Perrin Cornas 2014, Rhône / Roger Champault Sancerre Côte de Champtin 2013, Loire / Yealands Estate Land Made Pinot Noir 2014, Marlborough.


Aterian kruunasi jälkiruoka kotimaisista syysomenoista, joiden lisäksi annoksessa oli omenaviinietikalla maustettua karamellia ja piimäjäätelöä.


Jälkiruoan makuja täydensi 8 cl jälkiruokaviiniä: Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005, Tokaj. Tämän kirkkaan kullankeltaisen viinin tuoksu on hunajainen, aromikas.

Menu ruokien ja viinien osalta oli mielestäni onnistunut ja kokeilemisen arvoinen, jos arvostaa hyvää ruokaa pitkän kaavan mukaan nautittuna.


Lounaan jälkeen alkoikin taas tehdä mieli lähteä risteilemään.

Onneksi risteilykuumeeseen löytyy apua helposti osoitteessa silja.fi.


Kiitokset Tallink Siljalle kutsusta ja nähdään taas syksyllä meriloman merkeissä!

maanantai 29. elokuuta 2016

m/s Silja Europan viimeisellä Tallinnan päiväristeilyllä 28.8.2016



Lähdin muutaman muun laivaharrastajan/risteilyjen suurkuluttajien kanssa m/s Silja Europan viimeisellä Tallinnan päiväristeilylle ennen telakointia.


m/s Silja Europa kuvattuna Kauppatorilta.

Satamaan oli tultava omalla autolla, kun julkista liikennettä käyttämällä en olisi ehtinyt laivaan, enkä myöskään olisi illalla päässyt kotiin.


Olympiaterminaalin lähtöselvitystiskien yläpuolelle asennetut näytöt olis saatu käyttöön. Ihan moitteettomasti ne eivät toimineet, sillä laivan nimen kirjoitusasu oli väärä.


Meillä oli varattuna A-luokan hyttti 5. kannella.


A-hytti 5320.


Matkamme alkoi aamiaisella Fast Lanessa.


Myymälöissä piti käydä katsomassa loppuunmyyntitarjoukset.


Kovin suuria alennusprosentteja ei tuotteissa ollut. Parfyymit ja kosmetiikka oli normaalihintaista, lukuunottamatta erikoistarjouksia.


Fashion myymälässä kaikki tuotteet olivat 30 prosentin alennuksella.


Aika paljon oli tavaraa vielä myynnissä, mutta oli siellä muutama tyhjä hyllykin.


Arcaden myymälöissä oli reilusti tavaraa myytävänä.


Lasten vaatteissa alennus oli 40 prosenttia...


...muissa tuotteissa 30 prosenttia.


Tax Free Superstoressa tavaraa oli myös reilusti hyllyissä.


Alkoholi- ja tupakkatuotteet myytiin normaalihinnoilla.


Makeiset myytiin 30 prosentin alennuksella normaalihinnoista.


Mitkään kampanjatarjoukset eivät olleet voimassa.


Delituotteet olivat myös alennuksessa.


m/s Star tuli vastaan.


m/s Star 


Ja hieman myöhemmin m/s Silja Symphony tuli myös vastaan.


m/s Silja Symphony.


Keula kohti Tallinnaa.


Hissillä ylös aurinkokannelle.


Aurinkokannella.


Aurinkokannella.



Korsteeni


Aurinkokannella.


Aurinkokannella.(Kuva: Sami Penttilä)


Aurinkokannella.(Kuva: Sami Penttilä)


Aurinkokannella.


Aurinkokannella.


Aurinkokannella.


Muistoja Turusta.


Corner.


Corner.


Ocean Club.


Matka sujui mukavasti hyvässä seurassa Windjammer Barissa.


Windjammer Bar.


m/s Baltic Queen Tallinnassa.


m/s Sea Windia kuvaamassa. (Kuva: Sami Penttilä)




m/s Sea Wind Tallinnassa.


m/s Sea Windia kuvaamassa. (Kuva: Sami Penttilä)


Balloon Tallinn.


Balloon Tallinn & Baltic Queenin korsteeni.


Baltic Queen ja Tallinna.


Tallinnassa maihinnousu oli 7. kannen kautta.


m/s Silja Europa oli poikkeuksellisesti Shuttle-laivojen laiturissa.


m/s Silja Europa.


Kohti kaupunkia.


Enää ei jonoteta passintarkastukseen.


Let´s learn Estonian.


Sää Tallinnassa oli aurinkoinen ja lämmin.


Suuntasimme kohti Vanhaa Kaupunkia.


Ruokailemassa kävimme Kompressor pannkoogipubissa.


Listalta löytyi lettuja erilaisilla suolasilla tai makeilla täytteillä. Minä tilasin letun täytettynä kanalla ja tuorejuustolla. Hintaa letulla oli 4,90 €, myös juomat olivat edullisia.


Lettu oli reilu, hyvänmakuinen ja nälkä lähti hyvin. Paikka on hyvin suosittu ja joskus lettuja joutuu odottamaan hieman pidemmän aikaa, mutta kannattaa käydä testaamassa!


Vatsa täynnä matkamme jatkui kohti satamaa.


Estonia muistomerkki, katkennut linja.


Estonia muistomerkki, katkennut linja.


Estonia muistomerkki, katkennut linja.


NordeCentrumissa kävimme Rimissä ennen laivalle menoa. Piipahdin vielä Livikon myymälässä ostoksilla, kun olin Tallinna Tutuksi -sivujen kautta vertaillut juomien hintoja ja todennut kyseisen tuotteen osalta Livikon olevan edullisin.


Tällä kertaa laivalle mentiin portin 1. kautta.


m/s Silja Europa ja m/s Victoria.


Melkein jo perillä.


Kävimme katsomassa Kapellskär VIP-Loungea.


Kapellskär VIP-Lounge.


Myymälöissä piti myös käydä katsomassa olisiko alennusprosentit suurentuneet. Samat alennusprosentit kuin menomatkallakin, joten sen suurempia hankintoja ei tullut tehytä.


Pääsimme vielä ennen Helsiinkiin saapumista vierailemaan komentosillalla mukavan risteilyisännän opastamana.


Komentosillalla. (Kuva: Sami Penttilä)







Kiitokset risteilyisäntä Leolle ja komentosillan miehistölle vierailumahdollisuudesta!


Loppumatka menikin nopeasti Joe´s Place pubissa Silja Europan kohtaloa pohtien.


Melkein jo perillä.


7. kannella hätisimmät odottivat jo ulospääsyä, mutta me menimme vielä kaikessa rauhassa hyttiin odottelemaan suurimman ruuhkan hälvenemistä.


Kiitokset kaikille uusille ja vanhoille tutuille mukavasta risteilystä! Kiitos myös Silja Europalle ja sen miehistölle mukavasta maaliskuussa alkaneesta risteilykaudesta! Monta matkaa tuli tehtyä legendaarisella laivalla ja toivottavasti vielä monta matkaa on vielä edessäpäin, sillä tällä kertaa ei vietetty jäähyväisiä.